Last van mieren?

Mieren kunnen voor enorme overlast zorgen. In hele lange stoeten kunnen ze door het huis lopen. Vaak kan er niet worden achterhaald waar ze vandaan komen. Als ze in grote getalen al in het huis zijn, betekent dit vaak dat ze er al eerder zijn geweest en teruggekomen zijn. Het is dan van groot belang om het nest van de mieren te vinden om ze vervolgens te bestrijden. Mieren komen binnenshuis vaak het meest voor in de keuken. Hier is namelijk het meeste voedsel te vinden. Ook in de tuin komen mieren vaak voor, ze kunnen soms ook de planten in de tuin aantasten. Dit is niet erg prettig als er veel tijd is gestoken in de tuin. Er zijn gelukkig veel manieren om mieren te bestrijden.

Mieren bestrijden

Mieren bestrijden kan erg eenvoudig als de mieren vroegtijdig worden geconstateerd. De eerste mieren die uw huis komen zijn de verkenners. Als u deze mieren bestrijdt is het mogelijk om de rest buiten te houden. De verkenners zijn namelijk op zoek naar voedsel en brengen dit vervolgens naar het mierennest. Eenmaal aangekomen gaan andere werksters de verkenners volgen naar de voedselbron. Dit doen ze door een spoor van feromonen achter te laten, waardoor ze het spoor moeiteloos kunnen volgen. Als u de verkenners ontdekt kunt u ze het best doden en met javel of sodawater de mierensporen uitwissen. Als u te laat bent en de mieren in grote getalen al in u huis zijn, moet u overgaan in anderen manieren van bestrijden. Zo kunt u zoet mengsel maken met een beetje gist en water. Van gist gaan de mieren namelijk dood. Dit is niet een erg diervriendelijke manier. Ook zijn er huismiddelen die goed helpen bij het bestrijden van mieren, zoals kaneel, kruidnagel, citroen of knoflook. Ook kan koperdraad of koper centen helpen. Koper verstoort namelijk de geursporen van de mieren, hierdoor raken de mieren gedesoriënteerd. Naast de middelen die uzelf kan maken of gebruiken, zijn er ook anderen alternatieven zoals het strooien van diatomeeënaarde. Dit is een poeder die bestaat uit eencellige schelpdiertjes en is erg effectief tegen mieren. Onder de microscoop lijken ze op glassplinters en kan worden gestrooid op de plek waar de mieren het huis binnenkomen of in de loopgangen. Diatomeeënaarde werkt direct, maar is meestal tijdelijk. Hierdoor zal u het strooien moeten blijven herhalen. Verder kunt ook ecologische mierenlokdosjes aanschaffen. Hier zit gif in voor de mieren en ze nemen dit gif vervolgens mee naar het mierennest waardoor het gehele nest wordt vernietigd.

Aaltjes gebruiken voor mierenbestrijding

Het is ook nog mogelijk om mieren te bestrijden met aaltjes. Aaltjes ook wel nematoden genoemd, zitten in het product mier-run. Aaltjes tegen mieren zijn erg effectief. De aaltjes dringen namelijk door tot de larven van de mieren, waarna deze larven bacterieel worden vergiftigd. Het mierennest sterft hierdoor uit en de volwassen mieren slaan op de vlucht en verlaten het nest. Dit is een diervriendelijke manier van bestrijden en 100% natuurlijk. Waardoor het voor mens, dier en milieu niet schadelijk is. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *