scooterrijbewijs

Je scooterrijbewijs halen: zo kun je dat aanpakken

Wanneer je bijna 16 bent, of 15,5 jaar oud om precies te zijn, dan mag je beginnen met je scooterrijbewijs halen. Je rijbewijs haal je door te slagen voor een deel praktijk en voor een deel theorie. Je kunt daarmee aantonen dat jij veilig de weg op kunt met je brommer of scooter. Hoe je die examens het beste haalt? Dat hangt van jouw voorkeuren af.

Lekker snel

Je kunt je theorie en praktijk versneld halen. Dan heb je bijvoorbeeld twee weken de tijd om alles te halen, zowel je praktijkexamen als je theorie. Het kan een voordeel zijn voor mensen die al vrij laat zijn met het halen van het rijbewijs. Dan ben je lekker snel klaar. Ook kan het in je voordeel werken als je al vaker op een brommer of scooter hebt gezeten – weliswaar illegaal – en dus een groot onderdeel van het besturen van een scooter al begrijpt. Een versnelde cursus kan echter ook tegen je werken. Je kunt immers zakken voor een onderdeel, of zelfs voor allebei. Wanneer je de theorie niet haalt dan kun je de praktijk ook niet halen, en moet je dus een herexamen doen. Dat is zonde van je geld. Een versnelde cursus is dus altijd een soort gok.

Eerst theorie

De meeste mensen kiezen ervoor om eerst de theorie te halen. Zo kunnen ze langzaam aan leren hoe het verkeer in elkaar steekt en waar ze op moeten letten, en zijn ze niet ondertussen ook druk in hun hoofd met al die praktijklessen. Je kunt je helemaal richten op een onderdeel voor je doorgaat naar het volgende. Het nadeel hiervan is natuurlijk dat je die theorie niet direct in de praktijk kunt brengen. Als je beide onderdelen tegelijk haalt, dan kan dat wel. Wat je leert in je theorie, kun je meteen zien en toepassen op de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *