Lexwonen

Hoeveel is mijn maximale hypotheek?

Hoeveel hypotheek je kan krijgen is afhankelijk van de taxatiewaarde en jouw hypotheek gebaseerd op je inkomen. Het laagste bedrag van die twee is jouw maximale hypotheek.

Voorbeeld 1

  • Maximale hypotheek op jouw inkomen € 450.000,-.
  • Taxatiewaarde van de woning € 400.000

Omdat de laagste van de twee bedragen € 400.000,- bedraagt is dat bedrag wat je maximaal kan lenen.

Voorbeeld 2

  • Maximale hypotheek op inkomen bedraagt € 600.000,-.
  • Taxatiewaarde aan te kopen huis bedraagt € 650.000,-.

Het laagste bedrag van de twee bedragen is € 600.000,-, dat is dan ook het bedrag dat je aan hypotheek kan krijgen.

Zelf je hypotheek berekenen kan

Als je dit onder de knie hebt kan je zelf berekenen hoeveel je kan lenen voor een woning. Verder zijn er nog een paar zaken waar je rekening mee dient te houden.

  1. Hypotheekrente
  2. Optimaliseren hypotheekrente
  3. BKR

Hypotheekrente

Let op, hoe lager de hypotheekrente des te meer hypotheek kan je krijgen. Het is ook logisch want hoe hoger de hypotheeklasten zijn des te minder ruimte voor andere zaken. Toch is het mogelijk door een combinatie van 2 hypotheekdelen meer hypotheek te krijgen. Dit noemt men optimaliseren van hypotheekrente

Optimalisatie hypotheekrente

Hogere hypotheek krijgen kan door het optimaliseren van de hypotheekrente. Je neemt 2 delen hypotheek met verschillende toetsrente. Kom jij gemiddeld uit op 1,01% of 1,51% dan krijg je de hoogste hypotheek. Dit noem je ook wel het fixeren van hypotheekdelen en optimaliseren van de hypotheekrente.

Ga naar https://lexwonen.nl/hoeveel-hypotheek-kan-ik-krijgen/,  lexwonen berekend direct hoeveel je kan lenen op basis van inkomen en marktwaarde. Ook wat je zou moeten bieden op jouw droomhuis.

Maximale hypotheek en bkr

Hoeveel hypotheek je kan krijgen is ook afhankelijk van de BKR. In de bkr staat al jouw financiële verplichtingen. Denk er aan dat het totaalbedrag van alle cijfers maal 6 je minder krijgt aan hypotheek.

Voorbeeld bkr berekening

Je mag € 1000,- rood staan maar je staat nooit rood, je hebt een mobiel op afbetaling van € 900,- en een klein krediet van € 5000,-.  Dit betekend dat je maximale hypotheek een slordige € 43.000,- minder wordt.

Hoe moet ik een bod uitbrengen?

Stel nu dat jij een huis te koop ziet staan voor € 500.000,-. Je hebt gehoord van taxateur dat de waarde minimaal € 550.000,- bedraagt. Ook weet je al via een rekentool dat je € 600.000,- aan hypotheek kan krijgen gezien je inkomen.

Staat een huis te koop voor € 500.000,- en de waarde is al € 550.000,- dan is het bedrag wat je aan hypotheek kan krijgen al € 550.000,-. Dus zonder zelf één euro aan eigen geld in te leggen kan je al € 550.000,- bieden.

Je begrijpt dat professionals dit ook weten. Nu is de vraag dus hoeveel eigen geld is er of hoeveel bedraagt de overwaarde? Stel nu dat jij aan overwaarde en spaargeld € 150.000 hebt? Een bod van € 600.000,- onder voorbehoud van financiering van € 450.000,- zou een schot in de roos zijn.

Lager voorbehoud dan de marktwaarde

De kans is erg groot dat jij de nieuwe eigenaar wordt. Ik leg jou uit waarom. Je bied hoger dan de vraagprijs en je gaat veel minder hypotheek aanvragen dan dat het huis waard is.

Het bedrag van € 450.000,- aan financieringsvoorbehoud is € 100.000,- minder dan taxatiewaarde. De kans dat dit fout loopt is minimaal. |Mocht het zo zijn dat je te weinig kan lenen? Een hypotheek met 4 personen is ook mogelijk.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met 4 personen

Huis kopen met ouders, vrienden of bekenden kan tot 4 aanvragers. Hypotheekberekening gaat dan anders. Let op dat je vooraf goede afspraken maakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *