heupprothese

Een heupprothese: de oplossing voor een pijnlijke, versleten heup

Dat mensen veelal steeds ouder worden in vele landen, waaronder ook in Nederland, dat is wel bekend en dat is op zich ook een grootse prestatie. Oud worden zonder lichamelijke ongemakken is echter veel minder mensen gegeven. Een deel van het lichaam waar bijvoorbeeld vaak problemen ontstaan is in en rond de heup. Dit gewricht heeft het natuurlijk zwaar te verduren tijdens een lang mensenleven. Het komt dan ook vrij vaak voor dat in een mensenlichaam de heup eerder versleten is dan het lichaam zelf. Hevige pijnen rond de heup, bijvoorbeeld tijdens het lopen en bukken, zijn er verschijnselen van. Als je bij nochtans simpele handelingen zulke heftige pijn voelt, dan is een bezoek aan een arts altijd aan te raden. Lees hieronder hoe de diagnose tot het aanmeten van een eventuele heupprothese (kunstheup) vervolgens gesteld wordt.

heupprothese

Zo komt men tot de diagnose

Op basis van de volgende aspecten kan een dokter de diagnose stellen dat het aanbrengen van een heupprothese gewenst is:

  • Aan de hand van je pijnklachten, zowel door de jaren heen als op dit moment.
  • Door de manier van bewegen te observeren. Hierbij kun je denken aan de manier waarop je loopt, draait en bukt.
  • Op basis van een eventueel verschil in lengte tussen je twee benen, iets dat vaak een resultaat is van een (al langdurig) versleten heup.
  • Door het maken en analyseren van röntgenfoto’s, een MRI-scan of een botscan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *