Steeds meer mensen zijn zich bewuster aan het worden van wat ze eten, althans dat valt mij op. Ik denk dat iedereen het wel kan herkennen dat er binnen een vriendengroep (of in mijn geval vriendinnengroep) altijd wel iemand tussen zit die zich bewust is van de ecologische voetprint die we met z’n allen achter laten. Ik heb in ieder geval wel zo’n vriendin die het leuk vind om duurzame producten uit te proberen en het de rest van de vriendinnen groep te laten weten hoe duurzaam het is en hoe het gebruikscomfort is. Dit heeft ze al gedaan met bamboe tandenborstels, verpakkingsvrije shampoo en herbruikbare boterhamzakjes. Ook is zij zich er bewust van wat ze eet en heeft ons gestimuleerd minder vlees te eten. Dit keer had ze weer iets nieuws, namelijk palm oil.

 

Waar gebruik je palm oil voor?

Palm oil is een plantaardige olie die verkregen wordt uit de palm oil fruits. Deze vruchten groeien aan palm oil trees en worden verbouwd op plantages. Van nature heeft de olie een oranjeachtige kleur, omdat het vruchtvlees van de palmolie vrucht ook oranje is. Palm oil kent een lange geschiedenis. De olie werd duizenden jaren terug gebruikt als olie om mee te bakken en te koken. In landen rond de evenaar en waar een regenwoudklimaat heerst wordt palmolie nog steeds gebruikt om mee te koken. Dit gebeurd voornamelijk in de landen waar ook de palmolie plantages zich bevinden. In de meeste westerse landen wordt palm oil voornamelijk in een verder bewerkte vorm gebruikt. Deze vorm van palmolie heeft een licht gelige kleur en heeft twee zeer geliefde eigenschappen waardoor het in veel voedingsproducten en verzorgingsproducten wordt gebruikt. Palm oil heeft namelijk van zichzelf geen smaak, waardoor het als toevoeging aan veel voedingsproducten niet opvalt. Maar waarom gebruiken ze palmolie dan in voedingsproducten zal je je vast afvragen. Palm oil heeft namelijk ook de eigenschap dat het de textuur bevorderd en het is een goedkope plantaardige olie vergeleken met andere plantaardige oliën.

 

Sustainable palm oil

Nu zal je je vast afvragen waarom mijn duurzame vriendin begon over palm oil. Het is namelijk zo dat de palmolie die in Nederlandse producten wordt gebruikt een duurzaamheidskeurmerk heeft. Er is in Nederland en in Europa een organisatie die zich hard maakt voor het gebruik van duurzame verkregen palmolie. De European Palm Oil Alliance zet zich in voor een efficiënte manier van het verbouwen van palmolie vruchten en gaat ontbossing van regenwouden tegen door oude landbouwvelden en oude plantages te hergebruiken voor de nieuwe palmolie plantages.

 

Het eten van palmolie is eigenlijk gewoon heel duurzaam. Hier heb je vast zelf nooit bij stil gestaan, maar is toch een leuk weetje dat je onbewust toch duurzaam bezig bent. Duurzaam leven hoeft helemaal niet moeilijk of ingewikkeld te zijn.